This page is also available in United States (English)

SpeechLive vergemakkelijkt de dicteerworkflow van Dokter Guldmann, kno-arts en gelaat- en halschirurg

De feiten

De klant
Dr. Romain Guldmann, Kno-arts en gelaat- en halschirurg, Straatsburg, France
Bezoek de website

Philips-partner
Elindo
Bezoek de website

De oplossing
SpeechLive Cloud dicteeroplossing
Bezoek de productpagina

Dokter Guldmann, kno-arts en gelaat- en halschirurg, verdeelt zijn tijd tussen consultaties in zijn kno-praktijk ‘L’Orangerie’ en het Sainte-Barbe-ziekenhuis waar hij chirurgische ingrepen uitvoert.


Elke dag ontvangen de vijf partners 30 tot 40 patiënten; het beheer van de post en de administratie neemt dus een groot deel van de werktijd in beslag, die over de artsen en de vier secretaressen van de praktijk is verdeeld. 

Dicteren, een centraal onderdeel van de activiteit

Beroepshalve moet Dr. Guldmann vrijwel constant dicteren: “We stellen niet systematisch voor elke consultatie een brief op, maar als specialist worden onze patiënten naar ons doorverwezen door de huisarts met een brief; het is dus logisch dat hij op de hoogte wordt gehouden van wat hier is gedaan.” Dr. Guldmann moet voor een kwart, soms zelfs de helft van zijn consultaties een rapport opstellen. Hij heeft zijn dicteerapparaat altijd bij de hand en dicteert zijn rapport in aanwezigheid van de patiënt. “Zo begrijpt hij beter zijn gezondheidstoestand en kan hij zo nodig vragen stellen; het geeft hem gewoon ook meer vertrouwen.”

Dicteren maakt ook integraal deel uit van zijn dagelijkse activiteit in het ziekenhuis, in het kader van zijn chirurgische ingrepen. Elke ingreep wordt in een heelkundig rapport uitgetypt. 

Het doet goed te weten dat men zijn productiviteit kan verhogen wanneer men kostbare tijd verliest met administratie. Dankzij SpeechLive winnen we tijd op medisch vlak. Dat was onze doelstelling en die is ruimschoots bereikt!

Dr. Romain Guldmann
Kno-arts en gelaat- en halschirurg

Modernisering drong zich op

Tot een jaar terug verliep de transcriptie van de vele consultaties in de praktijk nog via analoge cassettes. De artsen dicteerden op hun dicteerapparaat en gaven aan het einde van de dag de cassettes aan de secretaressen die ze manueel uittypten.

Hoewel hij relatief tevreden was over deze technologie en ze als betrouwbaar beschouwde, wenste Dr. Guldmann niettemin in een algemene moderniseringslossing te investeren. Het probleem was evenwel dat de oplossing aan de criteria voor medische codering moest voldoen en voor iedereen compatibel diende te zijn in termen van functionaliteit en connectiviteit. “We zochten naar een zo kort mogelijke reactietijd tussen het tijdstip waarop we onze post dicteren en het moment dat het door onze secretaressen wordt uitgetypt. We wilden vooral een oplossing die geschikt was voor onze activiteiten, deels in onze praktijk, deels daarbuiten.”, aldus Dr. Guldmann.

Na een grondig marktonderzoek koos hij ervoor om met Elindo samen te werken. “We merkten al snel dat de bestaande oplossingen van de concurrentie niet aan onze behoeften voldeden, aangezien onze praktijk met Mac werkt.”, aldus nog Dr. Guldmann.

Hogere productiviteit? Doel bereikt.

Vandaag werkt de praktijk, op aanraden van Elindo, met de Cloud-dicteeroplossingen SpeechLive van Philips. Elke arts heeft zijn eigen SpeechLive-account dat vooraf is geregistreerd op zijn digitaal dicteerapparaat dat in de praktijk wordt gebruikt, maar ook op zijn smartphone vanuit de app is geconfigureerd.

De vijf partners kunnen dus dicteren en SpeechLive gebruiken zowel in de praktijk als daarbuiten. “We hebben voor SpeechLive gekozen omdat het een multiplatform-oplossing is en omdat we iets wilden dat voor iedereen zo eenvoudig mogelijk was; een oplossing die we, eenmaal geconfigureerd, zowel in de praktijk als daarbuiten konden gebruiken om onze brieven makkelijk naar onze secretaressen te versturen.” Voortaan ontvangen de secretaressen de bestanden rechtstreeks op hun werkstation na elke consultatie. Ze kunnen binnen de 10 minuten de meest dringende brieven uittypen. Overuren en stapels cassettes op het bureau behoren tot het verleden. En omdat de bestanden gedigitaliseerd zijn, kunnen de artsen rechtstreeks aan de secretaressen de persoonsgegevens van de patiënt aangeven, die ze met het patiëntendossier vanuit SpeechLive synchroniseren. Dr. Guldmann stelt de voordelen van de digitale oplossing bijzonder op prijs; zo kan hij een brief zelf bewerken, door er bijvoorbeeld audiofragmenten aan toe te voegen, zonder wat reeds is opgenomen, te overschrijven. 

Een ander voordeel wanneer hij in het ziekenhuis opereert, is de mogelijkheid om dringende brieven en rapporten rechtstreeks naar de secretaressen te versturen vanuit de Philips-dicteerapp op zijn smartphone. Zo kan hij de vertragingen van het interne analoge dicteersysteem in het ziekenhuis compenseren.

Dankzij de keuze voor deze oplossing konden alle teams van de praktijk hun werkgewoontes behouden. Met de Philips-dicteerapparaten konden ze dezelfde ergonomie aanhouden én hun productiviteit verhogen, wat een van de doelstellingen was.

De oplossing

Meer tevreden klanten

“Medische gegevens zijn veilig en het zorgpersoneel hoeft zich geen zorgen te maken over de vertrouwelijkheid van hun verslagen.“

Cédric Genaudeau, IT-specialist, Centre Hospitalier Vauclaire, Montpon Menestrol, Frankrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat zowel de software als de dicteerbestanden zich op een centrale Citrix-server bevinden. Updaten kan altijd direct en het maakt niet uit waar onze artsen of secretaresses zijn.“

Jesper Pedersen, Aleris-Hamlet Hospitals, Denemarken

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Ons systeem voor beheer van de dictaten wordt bijzonder op prijs gesteld door de artsen.“

Sylvie Desaunois, Ziekenhuiscentrum CH Saint-Quentin, Frankrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“We waren zeer onder de indruk van de geluidskwaliteit van de draadloze digitale SpeechMike-microfoon van Philips, die geen enkel achtergrondgeluid opneemt. Deze nieuwe draadloze microfoon is gewoon voortreffelijk.“

Dokter Huberman, Cardioloog, Cardiovasculair centrum, Houilles

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen
Contact Waar kopen
Nieuwsbrief

Schrijf u in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws