This page is also available in United States (English)

Een vooruitstrevende digitale dicteeroplossing

De feiten

De klant
Ziekenhuis Goüin, Clichy, Frankrijk
Bezoek de website

Philips-partner
Dicma
Bezoek de website

De oplossing
SpeechAir smart dicteerapparaat
Bezoek de productpagina

SpeechExec Enterprise dicteer- en transcriptieoplossing
Bezoek de productpagina

Het ziekenhuis Goüin, in het Franse Clichy, ten noorden van Parijs, maakt komaf met de analoge opname van medische rapporten en kiest voor een vernieuwende digitale oplossing. Een keuze gedicteerd door de nood aan optimalisering van de uitwisselingen tussen artsen en secretaresses. Een gesprek met Pierre Pacini, verantwoordelijke van het IT-systeem van de nazorg- en revalidatie-instelling

Uw ziekenhuis heeft de nieuwe Philips SpeechAir smart recorder in zijn IT-systeem geïmplementeerd, samen met de dicteer- en transcriptiesoftware SpeechExec Enterprise, die Dicma heeft geïntegreerd. Aan welke behoeften komt deze keuze tegemoet?

Onze artsen gebruikten al jaren dicteerapparaten met analoge cassettes. Maar dat systeem was hoe langer hoe minder aangepast aan de werking van het ziekenhuis. De cassettes dienden geregeld te worden vervangen en de artsen moesten ze persoonlijk tot bij de secretaresses brengen. Die oplossing was niet langer geschikt. Vorig jaar ontdekte ik op de beurs Paris Healthcare Week het geconnecteerde dicteerapparaat van Philips; het koppelt het gebruiksgemak van een smartphone aan de ergonomie van een dicteerapparaat en is volledig afgestemd op de medische omgeving. Onze keuze is dan ook  uitgegaan naar deze radicale en innoverende oplossing.

Wat is de reikwijdte van het project? 

We hebben alle artsen van de instelling met het systeem uitgerust en de dicteersoftware op de werkposten van de secretaresses geïnstalleerd.

Hoe is de integratie van deze digitale oplossing in uw IT-systeem verlopen?

Zowel de integratie als de configuratie zijn snel en makkelijk verlopen. Het gaat om een gecentraliseerde en lichte oplossing (men maakt gewoon gebruik van de virtuele Philipsserver en installeert het specifieke programma dat eenvoudig te beheren is). Ook het beheer van de dicteerapparaten gaat makkelijker.

En hoe gingen de gebruikers er voor het eerst mee om?

Ze hadden het systeem snel onder de knie, dankzij de ergonomie van het dicteerapparaat en van de dicteersoftware. Een halve dag volstond om de artsen en secretaresses op te leiden. Naarmate ze vertrouwd maakten met het systeem, grepen we gewoon geval per geval in, om een verkeerd gebruik te verhelpen, bijvoorbeeld een dictaat dat slecht was verzonden. In anderhalve maand tijd was de oplossing volledig operationeel, zonder ingrijpende veranderingen in de gewoontes van de artsen en secretaresses. Tot mijn grote verbazing is die radicale overgang naar de digitale wereld, voor ons die nog analoog werkten, zonder problemen verlopen.

Welke voordelen biedt de oplossing aan het ziekenhuis?

We krijgen zeer positieve feedback van zowel de artsen als de secretaresses. De artsen kunnen mobiel blijven en hun rapport uitwerken zonder hun zorgplek of hun bureau te moeten verlaten. De verslagen komen rechtstreeks via wifi bij de secretaresse aan, zonder via een computer te passeren. De oplossing is snel en veilig. Men moet zich niet meer verplaatsen om cassettes te vervangen en rapporten opnieuw opnemen omdat ze verloren zijn gegaan of van slechte kwaliteit zijn op versleten tapes, behoort ook tot het verleden. De secretaresses stellen de geluidskwaliteit van de dictaten en het feit dat ze achteraf kunnen worden bewerkt, zeer op prijs. Wanneer iemand anders moet invallen, wordt het werk ook fors vergemakkelijkt door het gemeenschappelijk stellen van de bestanden die per arts zijn geklasseerd. Dankzij deze innoverende oplossing wordt de organisatie van de secretariaten geoptimaliseerd en de invoer van de rapporten gebundeld. Ze biedt artsen tijdswinst en flexibiliteit in het gebruik en biedt tegelijk de voordelen van de smartphone en het dicteerapparaat.

Dankzij deze innoverende oplossing wordt de organisatie van de secretariaten geoptimaliseerd. Ze biedt tijdswinst en flexibiliteit in het gebruik met de voordelen van een smartphone en dicteerapparaat gecombineerd.

Pierre Pacini
Verantwoordelijke van het IT-systeem, ziekenhuis Goüin, Clichy

Plant u het systeem ook voor andere doeleinden in te zetten?

We gaan het beheer van ‘patiëntenlijsten’ in de SpeechAir-dicteertoepassing integreren, zodat artsen de identiteit van de patiënt aan het dictaat kunnen koppelen. We overwegen ook de spraakherkenning te gebruiken, bijvoorbeeld voor externe consultaties. Als we beslissen om dit project te implementeren, zullen we de secretaresses moeten begeleiden om met deze nieuwe geautomatiseerde transcriptiemodus om te gaan.

Welke begeleiding hebt u voor dit project gekregen?

Het project wordt gezamenlijk geleid door Philips en zijn partner Dicma die de oplossing commercialiseert en integreert. Ze hebben ons bijgestaan om de behoeften te identificeren, de oplossing in het IT-systeem van het ziekenhuis te implementeren en de gebruikers te begeleiden. Ze hebben zich aan onze behoeften aangepast, met een follow-up na de installatie, om te verzekeren dat alles correct werkt.

De oplossing

Meer tevreden klanten

“De invoering van het Philips SpeechExec Enterprise-systeem is een succes. De artsen en secretaressen konden er meteen mee aan de slag gaan en het systeem lost de verwachtingen van de IT-dienst op het vlak van integratie en identitovigilantie helemaal in.“

Laurent Gaubert, IT-dienst, Institut du Cancer de Montpellier

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Het is geweldig dat ik tijdens een inspectie met de app kan dicteren en de opname direct naar mijn secretaresse kan sturen zodat het verslag uitgewerkt is als ik terug op kantoor ben.“

Richard Bouchier, Allsop vastgoedadviseurs, Verenigd Koninkrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Voortaan kan ik brieven rechtstreeks vanuit de operatiezaal versturen; dat is synoniem van tijdswinst voor iedereen. Ik hoef niet langer systematisch naar het secretariaat terug te gaan.“

Dr. Nicolas Surga, Urologisch chirurg, Arras, Frankrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Medische gegevens zijn veilig en het zorgpersoneel hoeft zich geen zorgen te maken over de vertrouwelijkheid van hun verslagen.“

Cédric Genaudeau, IT-specialist, Centre Hospitalier Vauclaire, Montpon Menestrol, Frankrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen
Contact Waar kopen
Nieuwsbrief

Schrijf u in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws