This page is also available in United States (English)

Een uitstekend instrument

voor privédetectives

De feiten

De klant
Mag. Bernhard Maier, Inhaber des Detektivbüros BM-Investigations e.U., Vienna, Austria
Bezoek de website

De oplossing
VoiceTracer audiorecorder
Bezoek de productpagina

In 2018 sleepte privédetective Bernhard Maier als eerste Oostenrijker ooit de prijs ‘Security Professional of the Year’ van de 

World Association of Detectives (WAD) in de wacht. Hij testte uitvoerig de gloednieuwe Philips VoiceTracer en is ervan overtuigd dat het opnameapparaat zich perfect leent voor het werk van privédetectives.

Bernard Maier, Certified Fraud Examiner, is eigenaar van het detectivekantoor BM-Investigations e.U. en is al ruim 20 jaar als zelfstandige privédetective actief. Hij studeerde politieke wetenschappen en beveiligingsmanagement in Wenen. Als klanten heeft hij onder meer bank- en verzekeringsbedrijven waarvoor hij fraudeonderzoeken uitvoert. Sinds het najaar van 2018 zendt de Oostenrijkse televisiezender ATV de realitysoap Betrogen (opgelicht) uit, waarin reële onderzoeken van Bernhard Maier worden vertoond.

Privédetectives vertrouwen hoofdzakelijk op audiorecorders als de Philips VoiceTracer voor twee aspecten van hun activiteit: observaties en verhoren. “Tijdens een observatieopdracht is het doorgaans niet mogelijk om notities te nemen. Er wordt een dicteerapparaat gebruikt om gebeurtenissen en het verloop ervan te documenteren. Na de opdracht gebruik ik de audio-opnames om een gedetailleerd rapport op te stellen. Anderzijds moet men in het kader van een onderzoek vaak ook mensen verhoren. Notities maken tijdens zo’n verhoor heeft vaak een contraproductief effect op het spraakdebiet van de ondervraagde. Deze interviews opnemen vergemakkelijkt mijn werk aanzienlijk omdat ik me volledig op het gesprek kan concentreren.” Tot nog toe gebruikte hij hiervoor steeds dicteerapparaten; vroeger recorders met cassettes en vandaag digitale audiorecorders, zoals de Philips VoiceTracer (DVT7110). 

Een intuïtieve werking en de kwaliteit zijn essentieel 

Privédetectives hebben speciale eisen als het op documenteren aankomt. Een intuïtieve, ‘blinde’ werking, robuustheid en kwaliteit zijn stuk voor stuk essentiële aspecten. Bernhard Maier: “We dicteren vaak terwijl we onderweg zijn, lopend of rijdend. We focussen permanent op ons doel. Het is daarom van kapitaal belang dat het apparaat goed werkt en met een simpele druk op de knop te bedienen is. Het moet daarnaast ook robuust zijn. Het is me al meer dan eens overkomen dat het apparaat uit mijn handen glipt tijdens een observatieopdracht. Als het dan in stukken uiteenvalt, zit ik met een probleem.”

Bij een verhoor zijn de belangrijke aspecten de gevoeligheid van de microfoon, de levensduur van de accu en het handige formaat van het apparaat. Het moet zo klein en discreet mogelijk zijn.

Bernhard Maier beveelt zijn collega-detectives de geteste Philips VoiceTracer (DVT7110) zonder meer aan: “Het apparaat is perfect voor privédetectives omdat het aan de eisen van ons beroep voldoet en het een kwaliteitsproduct is”, aldus Maier. De eerste ingebruikname ging vlot. “Het apparaat opstarten was kinderspel. De bediening is zeer intuïtief. Eigenlijk kun je er meteen mee aan de slag, zonder lange en lastige voorbereidingen. Het bladeren door het menu spreekt voor zich. Wie ooit al met een dicteerapparaat heeft gewerkt, kan meteen met de belangrijke functies van het apparaat overweg", aldus nog Bernhard Maier.

Het apparaat is perfect voor privédetectives omdat het aan de eisen van ons beroep voldoet en het een kwaliteitsproduct is.

Bernhard Maier
Eigenaar van het detectivekantoor BM-Investigations e.U.

Gegevensoverdracht via de app - zonder wirwar aan kabels

De nieuwe generatie van Philips VoiceTracers kwam in 2019 op de markt en beschikt over een uitstekende specifieke VoiceTracer app om het apparaat op afstand te bedienen en gegevens over te zetten zonder aansluiting op een computer. Een andere zeer nuttige functie is de VoiceTracer spraakherkenningssoftware om de opnames van de VoiceTracer automatisch in tekst om te zetten op een pc. Bernhard Maier was ook onder de indruk van deze functies: “Ten eerste kan het apparaat via een app worden bediend, wat het mogelijk maakt gegevens over te zetten zonder wirwar aan kabels. Ten tweede zijn de opnames compatibel met een spraakherkenningssoftware. Dit is een enorme hulp wanneer ik rapporten dicteer. Vroeger was mijn spraakherkenningssoftware alleen op mijn desktopcomputer of laptop geïnstalleerd. Nu ben ik niet langer afhankelijk van deze apparaten en kan ik met de VoiceTracer mijn rapporten vanop eender welke locatie dicteren. Tot slot was ik zeer onder de indruk van de lange levensduur van de accu: maar liefst 36 uur.”

Perfect geknipt voor privédetectives

Maar welke kenmerken zijn specifiek geschikt voor de activiteit van privédetectives?
Volgens Bernhard Maier zijn dit de allerbelangrijkste kenmerken die nuttig zijn bij opdrachten waar gesprekken discreet moeten worden opgenomen. “Hier spelen verschillende functies een rol, namelijk stille opnames, een accu met een lange levensduur en lange opnametijden. Daarnaast is ook de gevoeligheid van de microfoon bijzonder goed. Zelfs wanneer de microfoon op het lichaam wordt gedragen, onder de kleding, zijn de opnames duidelijk en bruikbaar.”
Maar dit is niet het enige toepassingsdomein: “Bij ruimtebewaking zijn de meest essentiële functies de automatische uitschakeling, de timerfunctie en de stemactivatie.

Hier is het van kapitaal belang dat de audiorecorder betrouwbaar is in het gebruik, met andere woorden dat hij op het juiste moment de opname start en stopt, dat de stemdetectie gevoelig is en aan een laag volume start. Bij tests in praktische omstandigheden is gebleken dat de VoiceTracer een uitstekend instrument is.”

Uiteraard kunnen bepaalde aspecten van de VoiceTracer nog beter op de behoeften van privédetectives worden afgestemd. Ten eerste, het formaat. “Vooral bij verborgen opnames geldt de regel ‘hoe kleiner, hoe beter’. Uit technisch oogpunt denk ik dat de VoiceTracer nog een stuk kleiner kan. Maar ik besef dat de bediening in dat geval moeilijker wordt omdat het apparaat niet zo goed in de hand ligt”, aldus Bernhard Maier. Misschien kan ook een grotere robuustheid een pluspunt zijn, zoals bij outdoor smartphones.

Een hogere efficiëntie is synoniem van lagere kosten voor de klant

Waar het uiteindelijk op aankomt voor de privédetective, is dat zijn cliënten tevreden zijn: “De opnames zijn duidelijk en verstaanbaar, zelfs bij een laag spraakvolume. Dankzij de VoiceTracer is het gedaan met gemompel en statische ruis in de opnames. Bovendien maakt de timer het werk efficiënter omdat de opnames op exacte tijdstippen kunnen worden gestart en gestopt. Deze efficiëntie zorgt voor een snellere werkstroom, wat uiteindelijk goed is voor de portemonnee van mijn cliënten”, aldus nog Maier.

De oplossing

Meer tevreden klanten

“Volgens mij is een dicteerapparaat een instrument dat perfect thuishoort in een school!“

Aurélia Onyszko, Leerkracht, Florange, France

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Dankzij dit systeem kunnen we van overal dicteren. De teksten komen direct in de cloud terecht en zijn meteen beschikbaar op kantoor. Ik kan zelf altijd en overal zien wat mijn secretaresse heeft afgewerkt.“

Monique Van Baelen, Advocaat bij Advocatenherselt.be, Herselt, België

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Het doel was niet in het personeelsbestand te snoeien, maar de kwaliteit te verhogen, door onze menselijke relatie met de patiënten te verbeteren.“

Dr. Gérald Rigou, Teleradioloog, Bekken van Arcachon, Frankrijk

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen

“Het doet goed te weten dat men zijn productiviteit kan verhogen wanneer men kostbare tijd verliest met administratie. Dankzij SpeechLive winnen we tijd op medisch vlak. Dat was onze doelstelling en die is ruimschoots bereikt!“

Dr. Romain Guldmann, Kno-arts en gelaat- en halschirurg

Lees het verhaal Bekijk alle verhalen
Contact Waar kopen
Nieuwsbrief

Schrijf u in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws